Vashiány a terhesség alatt.

A várandósság egy nő életében csodálatos időszak. Ez alatt a fejlődő magzat a szükséges tápanyagokat, vitaminokat az édesanyán keresztül veszi fel. Ezért kiemelten fontos a helyes táplálkozás végig a kilenc hónap alatt. Ha a kismama valamiben hiányt szenved, akkor a kisbaba sem tud megfelelően fejlődni. Gyakori probléma ilyenkor  a vashiány

A várandós anyukáknál gyakori hiányállapot az úgynevezett vashiányos vérszegénység. A vas ugyanis fontos szerepet játszik a vérképzésben, ezért nagyon fontos szervezetünk számára. A vörösvértestek fontos alapanyaga a hemoglobin, ami az oxigént szállítja sejtjeinkhez. Egy felnőtt embernek naponta 12-15mg vasra van szüksége, a terhesség és a szoptatás alatt ez azonban 30 mg-ra nő a kismamák esetében.

A várandósság ötödik hetében indul meg a magzati vérképzés, az utolsó harmadban pedig a magzati vasraktárak feltöltődése. Ilyenkor, ha a kismama vérszegény, akkor a baba nem tudja feltölteni vasraktárait, így a születés után előfordulhat, hogy ő is vérszegénnyé válik.

Mik a jelei?

Pontosan honnan tudhatjuk, hogy szervezetünk vashiányos? A kismamák kb. 40%-a már akkor sem rendelkezik elegendő vastartalékkal, amikor kiderül, hogy babát vár. A terhesség alatt három alkalommal is ellenőrzik a kismamák vérképét. Ha a labor eredmény kimutatja a vérszegénységet, akkor szükségünk lesz valamilyen vaskészítményre, ugyanis ilyenkor már nehéz pusztán a bevitt táplálékkal pótolni a hiányzó vasat.

Mire figyeljünk a vas pótlásánál? A vaskészítmények kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a termék könnyen szívódjon fel és hasznosuljon a szervezetben. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért ezt érdemes vele együtt szedni rendszeresen. Segíti a felszívódást, ha éhgyomorra, még az étkezés előtt vesszük be.Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy ne kávéval, teával szedjük be, és kerüljük a tejet is, ugyanis a benne lévő calcium is gátolja a felszívódását.

A vashiány jellegzetes tünete a fáradékonyság, a sápadtság, a levertség esetleg a szédülés. Ha a helyzet súlyos, akkor légszomj, ájulási hajlam és heves szívdobogás is előfordulhat. Ilyen esetben a szervezet jobban ki van téve a fertőzéseknek is. A kismamáknak a szoptatás alatt és szüléskor, a kialakult vérveszteség miatt is fokozott vas bevitelre van szüksége. Ha vérszegénység alakul ki, akkor a kezelése akár több hónapig is elhúzódhat, ugyanis fel kell tölteni a kiürült raktárakat.

Hogyan előzzük meg?

Leginkább a belsőségek, a halak, a tojás, a vörös húsok tartalmaznak jól felszívódó (heam) vasat, így ezeket érdemes fogyasztani. A gyümölcsök és a zöldségek vastartalma alacsonyabb és a vas kevésbé jól felszívódó formáját tartalmazzák, ezért a vegetáriánusok esetében magasabb a vashiány kialakulásának az esélye. A növények közül a cékla rendelkezik kiemelkedő vastartalommal, ezt érdemes fogyasztani bőségesen.

Mi történik a babával?

A várandósság alatt a vérszegénységnek azért is nagy a jelentősége, mert a terhesség alatti vashiány nemcsak a mamára nézve veszélyes hanem a magzatra nézve is. A vas alacsony szintje lassíthatja a magzati agy fejlődését, a nem megfelelő mértékű vérellátás oxigénhiányhoz, koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz is vezethet.

By | 2018-04-17T05:33:16+00:00 április 17th, 2018|Hasznos dolgok, terhesség|0 Comments

About the Author:

Köszöntök minden kismamát, anyukát és olvasót. Első gyermeket váró sokszor aggódó kismama vagyok. Úgy gondoltam írok egy blogot hasonló kérdésekre választ kereső kismamáknak, anyukáknak, gyermeket szeretőknek. Jelenleg 20 hetes kismama vagyok. Megosztom veletek milyen tüneteim voltak, hogyan tudtam meg, hogy terhes vagyok, hogyan fogadta párom a hírt, milyen vitamint szedek. És pár számomra hasznos információt, ami biztosan nálatok is felmerül vagy plusz információt ad.

Leave A Comment