Gyermekvállalás a jogász, a pszichológus és a munkaerő-piaci tanácsadó szemszögéből.

Jogi értelemben sokáig nem kell beszélnünk a terhességről a munkaadónknak, a szakértők szerint azonban érdemes már korán bejelentenünk, ezzel is jelezve az együttműködési szándékunkat. A szülési szabadság kezdete és hossza egyénfüggő, de a jogszabályok pontosan meghatározzák a kereteket.

Időben kell közölni a terhességet a főnökkel

Egy nő életében az egyik legszebb pillanat, amikor kiderül, gyermeket vár. Aztán jön a neheze: a helyzet közlése a főnökkel, majd a bizonytalanság, hogy mi lesz ezután. Mikor szóljunk a főnöknek? Mikor érdemes abbahagynia a munkát? Néhány tanács, hogy ne legyen kínos a helyzet.

Nem érdemes halogatni a bejelentést a főnöknek.

Ha nem is az első kérdés, de a terhességről értesülés után röviddel felvetődik: Mikor közöljem vezetőmmel, hogy terhes vagyok? Orsolya (28) nem várta meg a kritikusnak számító 12 hét leteltét, egy hónap után elmondta a jó hírt. “Úgy gondoltam, mindenkinek az lesz a legjobb, ha minél hamarabb felvázolom a helyzetet. A főnököm így tud majd előretervezni, meg tudja például szervezni a helyettesítésemet. Nekem pedig nem kell hazudoznom, ha vizsgálatra megyek, vagy ha egyik pillanatról a másikra rámtör a rosszullét. Szerencsére a vezetőm elég jól fogadta. Bár nem örült neki, viszont ezt utána egyáltalán nem éreztette velem. Mindent megkaptam, ami járt, nem kellett túlóráznom, és a vizsgálatokra is szó nélkül elengedett. Sajnos mindezek ellenére 4,5 hónap után kénytelen voltam táppénzre menni: veszélyeztetett terhes lettem” – mesélte az értékesítőként dolgozó hölgy.

Ne titkolózzunk sokáig

Nem árt alaposan meggondolni a bejelentést. Sok a rémtörténet a témával kapcsolatban. Dr. Sipos Márta munkajogász is hallott már rossz tapasztalatokat. Vannak olyan munkáltatók, akik amint kiderül a terhesség ténye, igyekeznek mindenfajta praktikával megszabadulni a munkavállalótól.

Ettől függetlenül sokáig titkolózni sem érdemes. Ha a vállalat tényleg ellenségesen áll a témához, akkor csak késleltetjük az elbocsátást. Viszont, ha családbarát, akkor a titkolózással saját magunkat hozzuk lehetetlen helyzetbe.

Zokon veszi a főnök, ha a kollégák előbb tudják

“A tapasztalatok szerint negatív megítélés alá esik, aki az utolsó utáni pillanatban értesíti felettest, hiszen így nagyban lecsökkenti tervezési-intézkedési idejét”, véli Kiss Gabriella karriertanácsadó. “Ideális, ha közvetlen felettesükkel a harmadik hónap lejártával közlik a tényt. Fontos, hogy a cégnél a vezető tudja meg először. Rossz fényt vet a dolgozóra, ha a főnök egy fecsegő kollégától értesül a változásról. Hiszen munkahelyi viszonylatban ő az a személy, akit leginkább érint a terhesség ténye, mivel minden valószínűség szerint át kell szerveznie a feladatokat. Egy késve bejelentett terhesség hátráltatja egy adott szervezeti egység munkáját, ami egyébként megelőzhető lett volna” – mondja.

A fizikai-lelki változások miatt sem tanácsos sokat várni. Három hónap után már elkezd gömbölyödni a has, némelyeknél ráadásul szélsőséges hangulatváltások is előfordulhatnak. Jobb, ha mindenki tisztában van azzal, miért történik mindez. Előbb-utóbb úgyis szárnyra kel a pletyka, és ekkor már nem tudja, hogy kivágni magát a dolgozó. Név nélkül nyilatkozó interjúalanyaink arról számoltak be: egy kolléganőjük bár látható változásokon esett át, mégis hallgatott a terhességről. Ez mindenkiben visszatetszést keltett, nem értették, miért kell titkolózni, mire jó ez. Már a főnök is rég tudta, mire végre leült vele. Nem szerzett piros pontot a viselkedésével, ez biztos – számoltak be.

Újra vizsgálják a munkakörülményeket

Munkajogi szempontból is ésszerű a mielőbbi közlés. Dr. Sipos Márta elmondta: amint a vezető tudomására jut a terhesség és ezt igazolással is megerősíti a várandós dolgozó, azonnal életbe lépnek a terhes nőket védő szabályozások. Onnantól például nem kötelezhetik sem túlórázásra, sem éjszakai munkára, és a kötelező orvosi vizsgálatokra is el kell engedniük a dolgozót. Mindemellett a munkakörülményeit is felül kell vizsgálniuk a munkavédelmi szabályoknak és az üzemorvos meglátásainak megfelelően. Egy terhes nő nem dolgozhat például vegyszerekkel, vagy olyan irodahelyiségben, ahová beszivárog a füst, és a túl stresszes munka sem ajánlott számára. A veszélyeztető körülményeket háromféleképpen szüntetheti meg a munkáltató: áthelyezheti a dolgozót egy másik munkakörbe, felmentheti a munkavégzés alól, vagy lecsökkentheti munkaidejét. A végső megoldásról az üzemorvos dönt. Fontos, hogy bármelyik verzió lép is életbe, a fizetése nem csökkenhet. Szintén lényeges, hogy csak az egészsége érdekében helyezheti át másik munkakörbe a munkáltató. Egyéb esetekben nem.

Határozott idejű szerződés: nincs védelem

Milyen egyéb jogai vannak a leendő kismamáknak? Talán a legfontosabb, hogy rendes felmondással nem bocsáthatják el őket. Még akkor is jogellenes a felmondás, ha utólag derül ki terhességük ténye. Határozott idejű jogviszonyra viszont ez nem érvényes. Szülési szabadságát egyébként négy héttel a szülés előtt kezdheti meg. A gyakorlat azt mutatja, hogy aki úgy dönt, korábban akarja befejezni a munkát, azt az orvos kiírja táppénzre.

Terhes nők jogai:

– éjszakai műszakra nem kötelezhető
– nem kötelezhető túlórára
– fizetését nem csökkenthetik le
– nem bocsáthatják el rendes felmondással
– joga van az egészséges munkakörülményekhez

By | 2018-04-12T05:14:09+00:00 április 12th, 2018|Hasznos dolgok, terhesség|0 Comments

About the Author:

Köszöntök minden kismamát, anyukát és olvasót. Első gyermeket váró sokszor aggódó kismama vagyok. Úgy gondoltam írok egy blogot hasonló kérdésekre választ kereső kismamáknak, anyukáknak, gyermeket szeretőknek. Jelenleg 20 hetes kismama vagyok. Megosztom veletek milyen tüneteim voltak, hogyan tudtam meg, hogy terhes vagyok, hogyan fogadta párom a hírt, milyen vitamint szedek. És pár számomra hasznos információt, ami biztosan nálatok is felmerül vagy plusz információt ad.

Leave A Comment